Hermed opskrift på Manhatten-style strawberry cheesecake. Vi fik den på Samsø 2009 hvor det var bagt med friske samsø Jordbær og hvid toblerone i bunden. Vi diskuterede at kagen evt. godt kunne være lidt højre.

Link til kagen: http://newyorkerbyheart.blogspot.com/2009/04/manhattan-style-strawberry-cheesecake.html

1 springform/6-10 pers.:

200 g digestive kiks, let knuste

ca. 75 g hvid chokolade, hakket

ca. 75 g mandler med skal

100 g smør, smeltet og afkølet lidt

400 g mascarpone (se note 1)

4½ dl creme fraiche 38%

145 g rørsukker

2 æg

1 stang vanilie af god kvalitet

Jordbærsauce:

250 g jordbær

1/4 dl vand

75-100 g sukker

½ stang vanilie

lidt citronsaft

1 spsk. maizena

1 spsk. varmt vand

Kom let knuste kiks og hele mandler i en foodprocessor og kør til kiksene er knuste men mandlerne behøver ikke at være fint malede (synes jeg ikke). Hæld det i en skål. Tilsæt hakket chokolade og det smeltede smør, rør det sammen, så smørret er ligeligt fordelt i kikse-massen. Hæld blandingen i en let smurt springform og pres det godt sammen. Kom mascarpone, 2 æg, 85 g sukker og korn af ½ stang vanilie ned i en blender og kør til det er en glat masse. Hæld det over kiksebunden og sæt i en forvarmet ovn (ikke varmluft) ved 190 grader i ca. 20 minutter, eller til massen er stivnet. Tag den ud af ovnen og lad den køle en anelse af. Lad ovnen være tændt. Bland creme fraiche med 60 g sukker og korn af ½ stang vanilie. Hæld det ud over kagen og stil den tilbage i ovnen i endnu 10 minutter. Lad kagen køle lidt af, inden den sættes i køleskab i ca. 6-8 timer eller natten over.

Jordbærsauce:

Kom jordbærrene i en gryde sammen med vand, vaniliekorn og den tomme ½ vaniliestang. Varm det langsomt op til det kommer i kog, tilsæt sukker (brug 75 g eller 100 g, alt efter hvor sødt det ønskes), og lidt citronsaft. Lad det koge i ca. 5 minutter og smag til. Pisk maizena ud i det varme vand og kom det i jordbærrene under omrøring, lad det koge igennem ½-1 minut. Fisk den halve stang vanilie op og lad det så køle af. Når det er koldt, lægges det på den kolde cheesecake og så er den klar til servering.

Note 1:

I stedet for Mascarpone kan der bruges flødeost naturel (men IKKE light!).

Faktisk har jeg lavet cheesecake’en til i morgen, hvor vi får besøg af vores fælles ven, Morten. Men i den gode sags tjeneste – at få den på bloggen – blev vi enige om, at vi godt kunne tillade os at få et lille stykke. Desuden var jeg også meget spændt på at smage den *S’